Jouw interesse, jouw thema

Wil jij je nuttig maken voor vogels en andere wilde dieren in jouw buurt? Sluit je aan bij Vogelbescherming Vlaanderen en bouw samen met gelijkgezinden in je eigen regio een afdeling uit. Elke afdeling organiseert activiteiten en acties rond een specifiek thema. Ga bijvoorbeeld aan de slag om het probleem van roofvogels in gevangenschap aan te kaarten. Speur inbreuken op de bescherming van wilde vogels op en word zo onze ogen en oren in het veld. Of ben jij eerder een coördinator die er liever voor zorgt dat noodlijdende wilde dieren in een van de Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren terechtkomen? Bekijk welk thema het beste bij je past en Vogelbescherming Vlaanderen helpt jou en jouw afdeling op weg.

Interesse om
dieren in nood te helpen? 

Een netwerk van transporteurs dat gewonde en zieke wilde dieren naar een van de Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) brengt. Jij kan dit verwezenlijken in jouw regio. Dieren die het slachtoffer zijn van het verkeer, katten, vervuiling of ziekte kunnen – mits ze op tijd gevonden en behandeld worden – een tweede kans krijgen. Samen met gelijkgezinden bouw je een netwerk op van transporteurs die deze dieren ophalen en veilig overbrengen naar het dichtstbijzijnde VOC.

Klik voor meer info

Interesse om
roofvogels uit gevangenschap te houden?

Roofvogels horen niet thuis in gevangenschap. Je hele leven lang in een kleine kooi vertoeven, af een toe een show opvoeren of poseren voor de foto, dat is geen leven voor een roofvogel. In jouw gemeente kan jij dit een halt toe roepen. Voorkom dat mensen een roofvogel in huis halen, informeer organisatoren van lokale evenementen waar roofvogels vertoond worden of tracht een verbod te verkrijgen via het gemeentebestuur. Vogelbescherming vertelt je hoe jij dit kan doen.

Klik voor meer info

Interesse voor een
correcte naleving van de wet?

De meeste vogels en andere wilde dieren genieten een strenge wettelijke bescherming. Niet iedereen leeft deze bescherming echter na. Malafide jagers gaan hun boekje te buiten, bouwvakkers zien zwaluwnesten over het hoofd of vogelvangers zijn nog steeds actief met illegale vangtuigen in jouw gemeente. Jij wordt onze ogen en oren in het veld. Met jouw afdeling speur je inbreuken op, check je meldingen en verzamel je bewijsmateriaal. Je kan ook in overleg gaan met de betrokken personen. Zin om voor ons een oogje in het zeil te houden?

Klik voor meer info